Tantestületi kirándulás

A Gyulai Szakképzési Centrum Dévaványai Középiskolájában március 27-én tanítás nélküli munkanapot tartottunk, melynek keretén belül tanulmányi kirándulást tettünk egy korhűen berendezett Múzeumboltban és a nem régen felújított gyulai Almásy kastélyban.

A tanbolt, a Szakképzési Centrum főépületében található. Mindenkit meglepett a bőséges áruválaszték, csodálatos, korhű berendezés, ami múltidéző utazásunk első állomásán várt bennünket.

A második állomáson, egy interaktív tárlaton betekintést nyerhettünk a kastély szolgálóinak és főurainak hétköznapi életébe. A holoprojektor által kivetített képeknek köszönhetően bekukkanthattunk a kastély-makett vasalószobájába, részt vehettünk az ezüst gyertyatartó tisztítási „szertartásán”. A főurak étkezési, tisztálkodási szokásai napjaink emberének néha meglepőek és meghökkentőek. De a száz évvel ezelőtti kastély, amely nyári rezidenciául szolgált, saját korában az egyik legpompásabb kastélynak számított Magyarországon, ahová Ferenc József és Sissy is ellátogatott.

A kétórás múltidéző után, rájöttünk, hogy tisztelnünk kell a múltat és értékelni, megbecsülni a jelenkort, amiben élünk.

Ez úton szeretnénk megköszönni Centrum vezetésének támogató közreműködését, ugyanis ezen a tanítás nélküli munkanapon nem tanítottunk, hanem sokat tanultunk.

 

Nagy Éva